Településünk

Himod - 1408-ban van az elsõ írásos emlék „Hymod" említésérõl.

Az 1535-ben öntött egyik harang felirata is arra buzdítja illetve buzdította a himodiakat, hogy szeressék és tiszteljék egymást és az Istent. „Uradnak, Istenednek add meg a tiszteletet, s akkor jöhet ítéletének órája" - ez olvasható a harangon.

1593-ban az állandó árvízveszély miatt voltak kénytelenek a Répce partjáról a jelenlegi, biztonságosabb helyre költözni.

Az egyházközség 1765-ben Csapodból vált ki és lett önállóvá, amikor már kõ templommal rendelkezett a település, A himodi templom a 18. század végén, késõ barokk stílusban épült,amelyet Kisboldogasszony tisztelete övez, s 1878-ban bõvítettek és újítottak fel.

A ’48-as szabadságharcban öten, a két világháborúban 118-an vesztették életüket.

Jász László plébános - elemezve a jelenlegi címer elemeit - kiemelte, hogy a címerpajzs felsõ mezejében látható piros szívbõl kinövõ piros rózsák a himodiak példaértékû összetartó erejét, heroikus küzdelmét jelképezi, amire a kedvezõtlen talajviszonyok miatt nélkülözhetetlenül szükségük volt, hogy talpon tudjanak maradni. A szívbõl kinövõ virág az életfa egyik megnyilvánulási formája, az életfa az élet folytonosságának jelképe, amely a település életképességét szimbolizálja. A címerpajzsot vágó hullámos ezüst pólya a víz nélkülözhetetlen fontosságát jelöli, míg a kék mezõben látható hal a település hajdani gazdálkodási ágára, a halászatra utal.

Hivatkozás: Himod a Wikipédián

Önkormányzat

HIMOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
9362 - Himod
Kossuth Lajos utca 1.

Telefon: +36-96/255-114

 

ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS: 

https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

Harmadik oszlop

Civil szervezetek