Himod: erőgyűjtés után, pályázatokra készen

2016.01.06. 10:49

A közmunkaprogram résztvevői segítettek a szociális tűzifa felvágásában, elosztásában. Képünkön Farkas János, Pesti Norbert, Gyűrű Imréné, Módos Rita és Kovács István.

 

2015 az erőgyűjtés esztendeje volt Himodon az idei beruházásokra. ,,És a civil szervezeteké" - hangsúlyozta Módos Ferenc polgármester. A sport- és a tűzoltó-egyesület például egy-egy járművel gazdagodott.

 

Himod elmúlt esztendejét értékelve Módos Ferenc, a falu polgármestere megjegyezte: a 2014-es választások után kissé nehezen indult meg a közös munka a képviselő-testületben. Több mint fél év kellett hozzá – fejtette ki –, hogy összerázódjanak. „Így már a többséggel – meghatározva a közös célokat – hatékonyan tudunk együttműködni" – tette hozzá.

– 2015 egyébként Himodon a civil szervezetek éve volt – fogalmazott a polgármester. – A Labdarózsa Nyugdíjas Dalkör például sikeresen szerepelt a különböző rendezvényeken, többek között Csornán, a nyugdíjasok kulturális seregszemléjén. Énekeltek Zuglóban, a Regnum Marianum-templomban, Csallóközben egy nemzetközi fesztiválon és közadakozásból idén új egyenruhát is kaptak a dalosok. Focistáink bajnokságuk élmezőnyéhez tartoznak, önkéntes tűzoltóink pedig falunk életének aktív résztvevői. A sportegyesület és a tűzoltók is egy-egy járművel gazdagodtak. Pályázati támogatással kapott előbbi kisbuszt, utóbbi személygépkocsit. A kisbuszt közösségi célokra hasznosítjuk, illetve kulturális és szociális területen kap feladatokat. A falu fedezi az üzemeltetés költségeit. Arra is büszkék vagyunk, hogy mindhárom civil szervezetünknek önálló, berendezett klubhelyisége van. 

Az önkormányzat a közmunkaprogram keretében gondozza az őshonos gyümölcsfákkal betelepített kertészetet, melyben zöldségeket is termelnek, tudtuk meg. Úgy tervezik, hogy jövőre kialakítják a helyi termékek piacát. Módos Ferenc hozzátette: sokan várják az önkormányzattól a munkahelyteremtést. Beszédes adatnak nevezte viszont a polgármester azt, hogy harmincan dolgoznak Himodon a falubeliek ellátásában, a helyiekért: az iskolában, óvodában, a községházán, a közétkeztetésben, az egészségügyben és a közmunkaprogramban. 

– A tavalyi az erőgyűjtés esztendeje is volt. Készültünk az idén megjelenő pályázati kiírásokra, mert a lehetőségeket jó volna kihasználni. A községi beruházások ugyanis jórészt csak támogatással valósulhatnak meg. A helyi piacon túl szeretnénk az iskolaépület eddig fel nem újított szárnyát rendbe tenni. Régi terv szintén, hogy újraélesszük Himodon a gyógynövény-felhasználás hagyományát.

 

Aktív civil szervezet Himodon a nyugdíjasoké.

 

Módos Ferenc a napi feladatok között kiemelte: a közelmúltban negyvennyolc család jutott szociális tűzifához. Az önkormányzat összesen 462 ezer forintnyi állami támogatást kapott, e mennyiséget saját területen vágott fával egészítették ki.

 – Idén tehát az intézmények működtetésén túl a pályázatok önrészének biztosítása a legfontosabb szempont. Nagy hangsúlyt fektetünk ezután is arra, hogy községünk környezetét a megszokott és elvárt színvonalon tartsuk meg. Ebben egyébként szintén a közmunka foglalkoztatottjai közreműködnek – foglalta össze Módos Ferenc. 

 

Hazahívják az elszármazottakat

 Himodon rendszeresen rendeznek beszélgetéseket a községből elszármazottakkal. Ilyenkor egy-egy, a faluból elkerült családot vagy személyt hívnak haza, aki megosztja a Himodhoz kötődő emlékeit földijeivel. Arról is beszámolnak a hazatérő vendégek, hogy milyen útravalót kaptak szülőfalujukban és hogyan sikerült boldogulniuk az új környezetben.

 

module 1

Faluképek

module 2

Vizek, szántóföldek

module 3

További képek

module 4

Tereprally 2013

Önkormányzat

HIMOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
9362 - Himod
Kossuth Lajos utca 1.

Telefon: +36-96/255-114

 

ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS: 

https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

Harmadik oszlop

Civil szervezetek